Půr: Vláda začala dotovat nákup elektromobilů. Efekt je stejný, jako kdyby ty peníze zapálila

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí vůbec poprvé začalo podporovat nákup elektromobilů, byť zatím jen pro firmy. Ve výzvě, na kterou mohou zájemci reagovat až do konce května letošního roku, mohou podniky získat dotaci až 40 procent z kupní ceny nového elektromobilu. „Výzva je zaměřena zejména na pořízení užitkových vozů, osobní vozy kategorie M1 budou podporovány max. 30% dotací a do max. ceny vozu 1 250 000 korun bez DPH,“ píše ministerstvo.  

Celkově chce resort ministra Karla Havlíčka takto rozdělit zhruba 50 milionů korun. Na českých silnicích se tak objeví maximálně cca stovka nových elektromobilů. Efekt je nulový a zhruba stejný, jako když dáte 50 milionů korun na hromadu a zapálíte je.

Dochází tak k situaci, před níž jsme na INFO.CZ varovali. Premiér Andrej Babiš na začátku loňského roku na Kolokviu o budoucnosti automobilového průmyslu tvrdil, že vláda nákup elektromobilů podporovat nebude. Tlak na zavedení dotací ovšem bude v celé EU zásadně sílit s tím, jak se nebude dařit elektromobily prodávat. Což se momentálně děje, statistiky prodejů jsou za očekáváním ve všech ohledech.

Půr: Dotace na elektromobily jsou asociální zrůdnost. Pro Babiše by měly být varováním

sinfin.digital