Půr: Život v představách aktivistů z rypadla. Konec kapitalismu a návrat o 100 let zpátky

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Aktivisté z hnutí Against Coal obsadili rypadlo v dole Vršany a zveřejnili seznam svých požadavků, mimo jiné na ultralevicovém webu A2larm. Události se příliš velké pozornosti nedostalo; zjevně nemůžete tvrdit, že demonstrujete proti klimatické změně a zároveň vyvěšovat transparenty na podporu Kurdů v Rojavě. Nicméně je to škoda, protože minimálně seznam požadavků za pozornost stojí. Řada z nich volá po konfrontaci s realitou.

Po přečtení manifestu už nikdo nemůže říkat, že aktivisté (Rebelie proti vyhynutí a podobně) usilují o lepší životní prostředí. Neusilují. „Jsme součástí globálního antikapitalistického hnutí za klimatickou spravedlnost. Kapitalistický systém je příčinou klimatické krize. Bez změny systému s klimatickou krizí nic neuděláme,“ píší aktivisté ve svém prohlášení a dále ještě přitvrzují. „Protestujeme zde proti uhelnému průmyslu, ale také bojujeme za lepší svět. Svět bez útlaku, ve kterém jsou si všichni opravdu rovni a lidé žijí v harmonii se zbytkem přírody.“

V souvislosti s těmito slovy jsem si vzpomněl na slova respektovaného vědce Hanse Roslinga, jehož přednášku jsem viděl v roce 2014 ve Stockholmu. V Česku nedávno vyšla jeho kniha Faktomluva, kterou si určitě přečtěte. Rosling na mnoha statistikách dokazuje, že celý svět se vyvíjí k lepšímu, díky čemuž nejrychleji v historii klesá utrpení lidí ve světě, který my často nazýváme třetím, byť švédský vědec dělí jednotlivé země úplně jinak.

Atapana: Greta má pravdu, ale nezachrání nás. Šíbři už si rozdávají karty, běloši jsou zkázou Země

sinfin.digital