Půr: Ztráta Faltýnka by pro Babiše byla mimořádně bolestivá, zejména ve sněmovně

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Pokud by místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek skončil v politice, mohlo by to ohrozit jednotu celého hnutí. Nejde ani tak o to, že Faltýnek s premiérem Andrejem Babišem spolupracoval dávno před jeho vstupem do politiky, ale o řízení poslaneckého klubu, který zatím vystupuje zcela jednotně. Předsedou a neomezeným vládcem klubu je právě místopředseda hnutí ANO, jemuž se ve straně dosud nikdo nepostavil na odpor, s jeho odchodem by se ovšem mohla situace razantně změnit.

Příkladů, kdy Faltýnek v podstatě zpacifikoval všechny stranické poslance, je celá řada. Připomenout si můžeme třeba projednávání zákona o manželství homosexuálních párů. Dlouho se zdálo, že hnutí ANO tento zákon podpoří, předložila jej ostatně i poslankyně Babišova hnutí Radka Maxová. Po návštěvě Jaroslava Faltýnka v diskusním pořadu Štrunc! ovšem bylo všechno jinak. Faltýnek zavelel, že většina Čechů svatby nechce a zákon šel během několika málo týdnů ke dnu.

Je to ostatně místopředseda hnutí ANO, komu Babiš vděčí za hladký průběh přijetí některých klíčových zákonů, mimo jiné zákonu o elektronické evidenci tržeb, tedy EET. Mezi poslanci ANO je několik těch, kteří mají prosperující byznys a z představy podobné regulace nejsou úplně nadšeni. Přesto pro návrhy, které mají od podpory podnikání (na němž ANO stavělo část svého programu) sakra daleko, dál ochotně zvedají ruku.

ANALÝZA: Razie v Brně otřásá koalicí, půjde ANO z kola ven? Tři scénáře moravské krize

sinfin.digital