Rány do zad v justici: Útoky na Šámala a Fialu kvůli jejich možnému postupu škodí všem

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Prezident Miloš Zeman včera jmenoval novým předsedou Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal pak prezidentovi oznámil, že přijal jeho nabídku ucházet se o místo ústavního soudce. Ještě před tímto krokem napsala Šámalova předchůdkyně ve funkci Iva Brožová nezvykle ostrý komentář do Lidových novin. Nesmyslně v něm zaútočila nejen na Šámala, ale i na místopředsedu Nejvyššího soudu Romana Fialu a také na další soudce. Nemá pravdu a svými konstrukcemi a selektivní volbou faktů poškozuje celou justici.

 

Iva Brožová v komentáři předjímala, že Šámal nabídku přijme a rozhodne se o místo na Ústavním soudu ucházet. Je pravda, že tomu nasvědčovala řada indicií, jak jsme napsali již na konci listopadu, nabídka se může navíc pojit i s vidinou Šámalova dalšího kariérního postupu u Ústavního soudu. Teoreticky je možné, že by po případné rezignaci Pavla Rychetského obsadil místo předsedy.

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu v souvislosti s Šámalovým možným nástupem do brněnské Joštovy ulice varovala před tím, aby se Ústavní soud nestal „odkladištěm vysloužilých funkcionářů“. „Prof. JUDr. Pavel Šámal bude již třetí ‚vysloužilý' soudní funkcionář na Ústavním soudu (vedle JUDr. Tomáše Lichovníka a JUDr. Jaromíra Jirsy),“ napsala Brožová.

„Přistoupí-li k tomu bývalý funkcionář Nejvyššího státního zastupitelství prof. Jaroslav Fenyk, znamená to čtyři soudce – bývalé funkcionáře na Ústavním soudu. Takový ‚luxus' být odkladištěm vysloužilých funkcionářů si Ústavní soud dovolit nemůže. Nesmíme zapomínat, že Ústavní soud je svou agendou (například rušení zákonů) politický soud, nicméně metoda jeho rozhodování musí být nezávislá a nestranná,“ uvedla dále Brožová.

Zemanův tah v české justici: Šámal může v čele Ústavního soudu nahradit Rychetského

sinfin.digital