Rokos: Sliby chyby. Francouzské ne Severní Makedonii a Albánii se Evropě může vymstít

Milan Rokos

KOMENTÁŘ MILANA ROKOSE | Šéfka unijní diplomacie slíbila Severní Makedonii zahájení přístupových rozhovorů do konce roku, navzdory tomu se ale Makedonci nedočkají. Francie totiž označila přístupový proces za „bizarní“ a hodlá do něj zasáhnout. Ve světle aktuální situace a turecké invaze do Sýrie to ukazuje zajímavé paradoxy.

EU si na Balkáně musí krýt záda. Vedle Ruska se tu plíživě rozmáhá Čína i Saúdové, říká znalkyně

Dvoumilionová Severní Makedonie je oproti tomu stále jen kandidátskou zemí, a to už dlouhých 14 let. Letos se malému západobalkánskému státu podařilo za dramatických okolností odstranit jednu z velkých překážek zahájení rozhovorů – vyřešil spor se sousedním Řeckem a změnil si název. Sedmadvacet členských států se navíc v úterý shodlo, že Severní Makedonie i Albánie znatelně pokročily v reformách a budování právního státu. „Obě země splnily podmínky a zaslouží si zahájení přístupových jednání,“ tweetoval šéf české diplomacie Tomáš Petříček s tím, že ho úterní jednání Rady ministrů zklamalo. Ambicím obou zemí totiž nakonec vystavila stopku Francie.

Paříž oponovala tím, že pokrok zejména v budování právního státu není dostatečný. Technické detaily reforem ponechme unijním insiderům, pravda nicméně je, že všechny ostatní státy měly názor opačný – alespoň v případě Severní Makedonie. Pro veto vůči Albánii Francouzi spojence našli.

Mezi francouzskými argumenty byl i ten, že proces zahájení přístupových jednání je nezastavitelný. Případ Turecka ale ukazuje, že jednat se bez větších výsledků dá dlouhé roky. Pravda ovšem také je, že by se neměla měnit pravidla během hry – a o to právě Francii jde. Prezident Emmanuel Macron ve středu hájil rozhodnutí své vlády s argumentem, že přístupový proces je „bizarní“. Unie v něm totiž dává kandidátské zemi například bezvízový styk ještě předtím, než s ní vůbec zahájí přístupová jednání. Macron se pak otázal, jak může Francouzům vysvětlit, že s Albánií jde vše dobře, když o azyl v jeho zemi žádají „tisíce a tisíce Albánců“.

sinfin.digital