Schmarcz: Babiš je problém pro ČSSD, ne pro pravici. Kdo nakrmí hladového voliče?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Hnutí ANO chtělo být pro všechny, je ale stále jasnější, že k sobě poutá převážně levicové voliče. Jinými slovy, napravo zůstává „volné místo“. A i když se možnost integrace stran pravého středu zdá být jen teoretická, pořád mají velkou šanci oslovit voliče, kteří pro Babiše hlasovat nebudou už proto, že nezastupuje jejich zájmy. Řešení rovnice pravicového úspěchu zatím neznáme. Ale víme, že existuje.

 

Andrej Babiš a jeho tým v podstatě dokonale vyplnili prostor, který poprvé ovládl Miloš Zeman. To je velký problém pro ČSSD. Ne pro pravici, pro tu je to výzva. Podobná té z doby před patnácti lety. Tehdy se ODS oklepala ze ztráty někdejší dominance a nadechla se k novému útoku. Doba byla zralá k tomu, aby se demokratické kyvadlo zhouplo zpět z levé úvrati a pravice byla připravena: měla sebevědomí, lídra a přitažlivý program. 

Jaká je situace dnes? Už sedm let dostává podnikavý aktivní pravicový volič milující svobodu pořádně „za uši“. Růst byrokracie, daní, příkazy a zákazy, rozpočtové schodky… Nic z toho zjevně nevyvede z míry levicové voliče, jak o tom ostatně svědčí stabilně vysoká podpora ANO.

Půr: Maláčová běží o život. Co stojí za jejími problémy a proč bojuje na tolika frontách?

sinfin.digital