Schmarcz: Bolševikova pomsta. Třicet let od sametové revoluce Česku stále chybí elity

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Komunisté si v 70. letech udělali průzkum o elitách. A zjistili, že i po třech dekádách likvidace buržoazie a protěžování dělnických kádrů pořád většina lékařů, právníků a inženýrů pochází ze „starých“ rodin. Třicet let od sametové revoluce si zadal veřejnoprávní rozhlas průzkum o české společnosti. A jedním z výsledků je, že právě elity nám chybí. Protože nám schází to, co dělá elitu skutečnou elitou: sociální a lidský kapitál.

Podle velmi reprezentativního a unikátního průzkumu pro Český rozhlas, který na vzorku 4039 respondentů v 1300 obcích provedly agentury Median a STEM/MARK, u nás pouze 34 % obyvatel patří do vyšší střední třídy, která se dále dělí na zajištěnou střední třídu (22 %) a nastupující kosmopolitní třídu (12 %). To je – po třiceti letech budování svobodné společnosti – dost zoufalý výsledek. Například v Německu se k vyšší střední třídě počítají dvě třetiny lidí.

Ještě horší je, že do nejnižší, strádající třídy, patří celých 18 % Čechů (Němců 6 %). Zbylá necelá polovina (48 %) patří do tří nižších středních tříd. Tradiční pracující třída má 14 %, třída místních vazeb 12 % a ohrožená třída 22 %. Můžeme říci, že toto složení společnosti je bolševikova pomsta. Sami komunisté měli pocit, že jim ničení tradiční společenské struktury jde příliš pomalu. Ale rozbili toho bohužel až příliš mnoho na to, abychom to za třicet let zvládli opravit.

Schmarcz: Pravice musí zahájit frontální útok na mladé, jinak jí definitivně ujede vlak

sinfin.digital