Schmarcz: Chce se Babiš „napravit“? Špatně položená otázka. Jde o mnohem víc

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Přihlášení se k Václavu Havlovi. Plédování za územní celistvost Ukrajiny. Co se stalo s Andrejem Babišem? Kolem 17. listopadu byl nějak „naměkko“ a někdo by si mohl myslet, že se rozhodl lovit ve vodách pražské kavárny. Ale ve čtvrtek během interpelací už to byl zase on a arogantně se vypořádával s opozicí jako obvykle. Přesto bychom neměli jeho „sametová“ vyjádření přejít. Vypovídají totiž víc o nás všech, než o něm.

Pořád máme sklon hodnotit politiku podle morálky. To je chyba. Samořejmě, že mravní politici jsou lepší, než nemravní. Nicméně to, co nakonec rozhoduje, není úmysl, ale smysl. Nemůžete dělat sebelepší věci, pro které není ve společnosti elementární konsensus. A naopak, i ty nejďábelštější plány nutně narazí, pokud se proti nim zvedne dostatčeně silný spontánní odpor. Každý národ má zkrátka takovou vládu, jakou si zaslouží.

Měli jsme za prezidenta Václava Havla, to ano. Ale nebyl volen přímo a na počátku 90. let byla nenormální, revoluční situace. V roce 1993 už prošel u poslanců a senátorů jen tak tak. A ve volbě „lidem“ by dnes možná nezvítězil vůbec. Miloš Zeman vyjadřuje duši českého národa lépe, to si tedy musíme nalít čistého vína. Stejně tak je jí blíže Andrej Babiš než třeba Petr Fiala. Nemusí přitom nutně jít jen o kladné národní vlastnosti. Klidně i o ty záporné. Jen musejí být silné a výrazné.

Česká televize v tichosti využívá influencery. Brání ji před „džihádem“ z Hradu

sinfin.digital