Schmarcz: Chystá se nejnesmyslnější odchod z vlády v dějinách?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | V roce 1948 sociální demokraté chybovali, když spolu s ministry ostatních demokratických stran nepodali demisi. Pokud ji nyní naopak podají kvůli sporu o ministra kultury, udělají druhou. Důsledky by jistě nebyly tak fatální, jako tehdy, rozhodně by ale byly velmi tvrdé pro ČSSD. Zejména proto, že by takový krok nikdo mimo stranu nepochopil.

Prezident Miloš Zeman urychlil své vyjádření a ještě před návratem z dovolené požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby na ministerstvo kultury navrhl jiného kandidáta než Michala Šmardu. V pátek 23. srpna zasedne předsednictvo ČSSD a bude na tento krok reagovat (a nepochybně se už do té doby dočkáme řady ostrých komentářů členů strany). Zatím to vypadá, že se odmítne svého nominanta vzdát a raději zvolí odchod z kabinetu. Jistě, politika se vyvíjí v čase a týden je někdy hodně dlouhá doba. Postoje se mohou ještě změnit. Řekněme si rovnou, že by to bylo rozumné.

Je bez debat, že chování prezidenta k ČSSD je nespravedlivé a není žádný důvod, proč by se Michal Šmarda nemohl stát ministrem kultury. Respektive by se jím při striktním dodržování Ústavy stát měl. Jenomže politika není spravedlivá a hlava státu je v tomto případně prostě něco jako přírodní kalamita. Když udeří povodeň, také se neurazíte a neodejdete, ale budete se snažit napravovat následky.

Holec: Odpor proti Babišovi a Zemanovi se hroutí. Vymění ČSSD Šmardu za teplá místa?

sinfin.digital