Schmarcz: Je možný restart pravice? Nejsou lidi, na ulici ale leží víc hlasů než pro Babiše

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Je národ tak jiný než před 30 lety? Posunul se tolik doleva, že pravice už nikdy nedostane šanci? Nebo je vůbec s pravolevým střetem konec? Či snad nastal úplný soumrak tradiční demokratické politiky? Ne. A pokud ano, byl by to konec naší svobody. Hodnoty a ideje platí pořád. Jen je třeba je přizpůsobit nové době a situaci a znovu je chytlavě interpretovat. To platí pro každé velké dílo.

„Pravičákům, těm je tu hej,” mohli jsme si zpívat před 30 lety. Levice bylo sprosté slovo a někomu se tehdy mohlo zdát, že kdokoli nalevo od lidovců se už nikdy nemůže dostat k moci. Dnes by ten text mohl znít „Aňákům, těm je tu hej” a sprosté pojmy jsou pravice a tradiční demokratická strana. Máme se s tím smířit a přijmout, že po dvou dekádách budování svobody a desetiletí podivné „druhé republiky” přijde 20 let autoritativního režimu orbánovského typu? Smířit tedy určitě ne. Ale máme šanci změnit běh dějin?

Nemyslím si, že náš temný osud už je napsán, byť jsem byl první, kdo začal razit termín „druhá polistopadová republika”. Jenže do té kaše, v níž se patláme teď, jsme přece také nespadli v důsledku nějaké danosti. Ale kvůli velkým chybám, které přitom byly dopředu očividné a jimž šlo zabránit. Jenže ti, co, měli tu moc, neudělali buď nic, nebo se dokonce zvesela pustili do jejich páchání.

Schmarcz: V Maďarsku mají pořád demokracii. Ale neliberální a přišli už o svobodu

sinfin.digital