Schmarcz: Je suis socialiste… V čem se „sociální demokrat“ Čižinský plete?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE |  „Všichni jsme sociální demokraté,“ odepsal nedávno poslanec Jan Čižinský, když se ho fanoušek ptal, proč doteď nepředstavil žádné programové cíle svého hnutí 3000 statečných. Pár slovy tak bez obalu potvrdil bídu současné politiky. Vytrácí se z ní souboj velkých idejí, stává se střetem unavených údržbářů, v horším případě populistů, kteří se z davu vydělí velkým křikem, nikoli velkou myšlenkou.

 

Nalevo, kde před sto lety kralovala stará levice, je dnes těsno. Velké socialistické myšlenky, počínaje všeobecným rovným volebním právem přes bezplatnou zdravotní péči, penzijní pojištění pro všechny až po sociální zákonodárství a ochranu zaměstnanců se už dávno prosadily. Přivlastnily si je všechny strany a ti, kteří s nimi původně přišli, se dnes obtížně odlišují od ostatních. Lze říci, že sociální demokracii zničil její vlastní úspěch.

Opravdu jako by každý chtěl být sociálním demokratem; i nejsilnější hnutí ANO dělá v zásadě socialistickou politiku. Často slyšíme stesky pravicových voličů, že Evropa je vlastně celá nalevo a skutečná pravice neexistuje. Je to skutečně tak? A máme tedy definitivně rezignovat na pravici? Nebo rovnou zapomenout na politiku coby střet velkých idejí a koncepcí? Nemyslím si. Nebylo by to ani dobře.

Vydavatelství Mladá fronta potřebuje 40 milionů, investoři mají čas do půlnoci

sinfin.digital