Schmarcz: Koronavirus a kritické myšlení. Vědecký přístup je obranou proti hysterii

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Koronavirus je reálná hrozba, a tím spíš se musíme ubránit hysterii. Ale i obligátní české ignoranci vyjádřené slovy „však ono se to nepotento…“ Ve skutečnosti jsou panika a přezíravost dvěma stranami téže mince, krajními polohami, mezi nimiž lidé překmitávají, pokud se spíše než kritickým myšlením řídí emocemi, instinkty, či předsudky. Zkušenost je na nic, narazí-li na neznámé nebezpečí.

Umíme se vypořádat s problémy, které předvídáme, nebo aspoň rámcově známe. Jakmile na nás něco uděří zcela nečekaně, nepředvídatelně, nebo dokonce v rozporu s naší dosavadní zkušeností a předpoklady, reagujeme obvykle chaoticky a chybně. Zvláště když nová událost přináší dalekosáhlé důsledky. Pro takové zlomové a nepředvídatelné jevy použil Nassim Taleb pojmenování „černá labuť“.

Když narazíme na černou labuť máme tendenci ji buď ignorovat ve stylu „to se přece nemůže stát“ a zlehčovat její význam, nebo naopak podlehnout naprosté panice. To první platí třeba pro změny klimatu, to druhé u migrační krize. Samozřejmě, každý člověk je jiný, takže někdo naopak vyšiluje z uhlíku a miliony lidí v pohybu ho nechávají v klidu, druhý hysterčí z dvanácti přijatých uprchlíků a nad globálním oteplováním mávne rukou.

Koštoval: Vláda demonstruje řešení krize. Proč tedy nepostupuje odpovídajícím způsobem?

sinfin.digital