Schmarcz: Krajské volby budou generálkou na sněmovnu. Co nám mohou napovědět?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Krajské volby jsou nejvýznamnější očekávanou politickou událostí roku 2020. Obvykle se o nich mluví jako o „volbách druhého řádu“. Ale vždy je o co hrát. ANO hraje o to, aby se stalo první premiérskou stranou, která v regionálním hlasování zvítězí. ČSSD hraje o život. Strany pravého středu o naději opět (nebo vůbec někdy) vládnout. Piráti o to, aby jim to zarazili. A občané? Aby byli skutečnými občany. 

V boji o hejtmanství dosud nikdy nezvítězila strana, která měla premiéra. Historicky nejlepšího výsledku dosáhl Mirek Topolánek v roce 2008. Paradoxně jeho 23,57 % bylo bráno jako katastrofální porážka, která mu málem srazila vaz. Co by za to dnes strany daly? Nejblíže se dostal Andrej Babiš s 21,05 % v roce 2016, což při rozdrobení hlasů stačilo dokonce na výhru. To ale nebyl premiérem a ANO zastávalo v kabinetu pozici juniorního partnera. Příští rok půjde do krajských voleb jako dominantní vládní strana.

Regionální volby nelze automaticky porovnávat s těmi sněmovními. Nejen kvůli nižší účasti, ale i proto, že v krajích hrají roli místní politické subjekty, které v celostátním měřítku nepůsobí, případně různorodé koalice, což vše rozmělňuje podporu parlamentních partají. Přesto celkový součet hlasů má jistou vypovídací hodnotu, jež svědčí o síle hlavních stran a jejich celoplošném zakořenění.

Televize Seznam překopala vysílání. Redaktoři odcházejí, zpravodajství bude míň

sinfin.digital