Schmarcz: Muž, který nám může vzít svobodu, se bojí Babiše a nebojí se soudu. Zlá kombinace

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se na jedné straně nechá od premiéra peskovat jako malý kluk, na druhé straně si troufne postavit se soudu, který už jednou zrušil jeho „koronavirová“ nařízení coby neústavní. Submisivita spojená s arogancí je u ministra špatná kombinace.

Je utrpením sledovat, co všechno si Vojtěch nechá líbit, aniž by praštil pěstí do stolu. Neslavná scénka, kdy ho „vyšetřovatel“ Babiš vyslýchal v přímém přenosu a chtěl slyšet „jméno“, byla jen začátek. Jindy premiér napomínal ministra jako školáka při oznamování vládního usnesení na tiskovce. Na další se ho ptal, zda je vůbec členem ANO, jako by ho neznal. A vrcholem všeho bylo, když za jeho zády vyjednával o angažmá náměstka Prymuly.

Kdyby jakýkoli jiný podřízený bez vědomí ministra šel za předsedou vlády domlouvat si místo – teoreticky třeba i to Vojtěchovo – musel by letět na vteřinu. Takové porušení subordinace nelze tolerovat. Ministr se ale zmohl jen na to, že Prymulovi vyčetl, jak o něm nepěkně hovořil. To je irelevantní. Vyhazov si Prymula zasloužil už za to, co udělal, i kdyby pak mlčel. Teprve když bylo jasné, že Babiš náměstka zaměstná u sebe a neudělá z něj nového ministra zdravotnictví, Vojtěch „srdnatě“ prohlásil, že si jeho další působení na svém ministerstvu nedokáže představit.

Nový plán Faltýnka a spol.: Matocha, Lipovská a Xaver do Rady ČT, Zemanův kritik Šarapatka ven

sinfin.digital