Schmarcz: Na „jedinou pravdu“ se neumírá. Na miliony lží ano

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | „Nechci, aby nám vnucovali jedinou správnou pravdu.“ Tuto větu můžeme číst a slyšet v mnoha podobách. Někdy je balamutící formulkou trollů a dezinformátorů. Jindy je poslední obranou lidí, kteří se cítí být tlačeni do kouta propagandistickou mašinérií. Jenomže pravda, z logiky věci, je vždy jen jedna. A co se za ni vydává, je buď sprostá lež, nebo prostě názor. Bohužel ztrácíme schopnost to odlišovat.

Proč se tolik daří lžím a manipulacím? Karel Čapek řekl „království lhářství není tam, kde se lže, ale kde se lež toleruje“ a my zkrátka přestáváme uvažovat v kategoriích pravda a lež a nahrazujeme je termíny „užitečná“ a „neužitečná“ zpráva. Rozdíl mezi pravdou a lží se stírá. Sám pojem „fake news“, falešná zpráva, ztrácí původní obsah a pojmenovává se jím vše, co se mi nelíbí a nehodí. Takto šermuje souslovím „fake news“ třeba prezident Trump. Ale nejen on.

Smazání rozdílu mezi pravdou a lží má na společnost fatální dopady. Problémem pravdy není lež, tak jako problémem světla není tma. Hrozba se skrývá ve stínech, v mnoha odstínech šedi různých tvrzení, jež se mohou tu jevit jako pravdivá tu jako nepravdivá - záleží na názoru. A to je další zásadní potíž. Je fajn mít názory. Jen bychom je neměli vydávat za fakta. Což zhusta a rádi činíme.

V politice teď potřebujeme historiky. Komunistům a fašistům musí říct, jak to bylo

sinfin.digital