Schmarcz: Neposlechneš? Umřeš! Totalita nezačíná násilím, ale zotročením duše

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Neposlechneš? Umřeš! Epidemie ukazuje v syrové a surové podobě, jakým způsobem se tyrani od nepaměti snaží spoutat a ovládnout své ovečky. Právě v tom, že je mechanismus natolik obnažený, lze vidět jistou naději, že tentokrát si více lidí než v jiných případech uvědomí, že jsou manipulováni a nenechají si to líbit. Snad si to i zapamutují pro příště a bude to mít vliv na jejich volební chování.

Tím, kdo má v rukách většinu knoflíků stroje na ovládání, je v každé krizi vláda. Totalitáři milují katastrofy. Umožňují jim zvýšit kontrolu nad občany a ještě se tvářit, že je to pro jejich dobro. Nikdo by to nevyjádřil lépe, než Andrej Babiš, když mluvil o tom, že otevření hranic pro něj není priorita a podivil se, proč by to lidé vůbec měli chtít: „Nevím, kam by šli, protože u nás je bezpečno před virem i po viru, vždycky bude u nás bezpečno a teď bych doporučoval všem, aby zůstali v České republice“.

Kdo se při poslechu této věty pronesené v České televizi neotřese hrůzou, ten by snad ani neměl mít volební právo. Protože demokracii vlastně nepotřebuje a cítí se lépe v otroctví. Premiér nám tu bez obalu říká: zůstaňte hezky doma holoubkové, jaképak cesty do ciziny, jaké volné rajzování po Evropě? Ještě byste se tam nakazili, když ne virem, tak dekadentním západním myšlením. Tu podivnou vsuvku „před virem i po viru” lze sotva vysvětlit jinak než jako Babišovu nostalgii po mládí, kdy se nikam nesmělo a nad lidmi dohlížela StB.

Pandemie není „boží trest“, jen realita. Máme šanci přehodnotit svůj život, říká kněz

sinfin.digital