Schmarcz: Nezávislá média a demokracie – 30 let a čtyři fáze sebedestrukce

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Z popela bolševismu znovu povstaly dvě zásadní síly svobodného světa: nezávislá média a demokratická politika. Za těch třicet let prošel jejich vzájemný vztah čtyřmi podstatnými metamorfózami. Spolu s tím se měnila i společnost. Ne vždy právě k lepšímu…

Popsat tři dekády spolužití novinářů a politiků by vydalo na knihu. Vměstnat je do jednoho komentáře znamená samozřejmě brutální zjednodušení. Ale zase výhoda je v tom, že se můžeme soustředit jen na to nejzásadnější. A to přišlo ve čtyřech fázích, z nichž každá přinesla velkou, dalo by se říci systémovou změnu. Stál jsem na obou stranách „barikády“, čtrnáct let jako novinář a dalších čtrnáct jako poradce nejvyšších ústavních činitelů. Vím tedy o čem mluvím a dále popsané chyby a omyly jsou i mými chybami a omyly.

Fáze I: všichni jsme skvělí

Počátky budování státu byly plné optimismu. A velmi familiérního vztahu mezi novináři a politiky. Všichni jsme přece byli demokraté a chtěli jsme tvořit svobodnou společnost. Jistě, v médiích i v politice zůstalo mnoho lidí spojených s komunistickou érou. Ale v duchu hesla „nejsme jako oni“ jsme je tam i tam tolerovali. Ostatně, šlo to jinak? Kdo dnes vyčítá Václavu Havlovi, že s komunisty „nezatočil“, tak kromě faktu, že on sám takovou moc neměl, přehlížejí i podstatnou drobnost - kam až ono „čištění“ mělo zajít?

sinfin.digital