Schmarcz: Nový cíl pro roky obnovy? Staňme se tygrem v inovacích, které zachraňují životy

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Je dobře, že už nyní hledáme ekonomický program, který nám po pandemii pomůže z bryndy. Dovolím si také jeden nápad. Vsaďme na biomedicínské vědy, v nichž jsme už dnes velmi silní, a vybudujme na jejich základě mocný a prosperující průmysl zachraňující životy a zlepšující jejich kvalitu. Pomůžeme ekonomice, zdraví, klimatu a zvýšíme naši soběstačnost. 

Každá krize pomáhá rozvoji technologií. Válka s koronavirem přitom na rozdíl od té klasické nepřináší vynálezy na zabíjení, ale pro záchranu a uzdravování. Potenciál Česka je v tomto značný a nyní se to jen potvrzuje: unikátní respirátory nejvyšší třídy využívající 3D tisk; nanomateriál likvidující viry; schopnost izolovat virovou nukleovou kyselinu po tisících vzorků v laboratořích; naši vědci ve světové špičce výzkumníků vyvíjejících nové léky a vakcíny…

To vše jsou ukázky schopností, které aktuálně pomáhají bojovat proti koronaviru, ale mají také daleko univerzálnější využití. Obory jako biochemie, genetika, farmakologie, nanotechnologie nebo využití 3D tisku řadí naše výzkumníky na přední příčky v „life sciences“, tedy v lékařských a život udržujících vědách. Poněkud slabší to je ale s následným využitím vědy a vývoje v průmyslových inovacích a reálných produktech. K tomu často chybí domácí kapitál i efektivní státní podpora.

Vláda bude muset lidi nakopnout, aby utráceli. Experti popsali, jak provést Česko krizí

sinfin.digital