Schmarcz: Od vlády dostávají „za uši“, pravice je zklamala. Kdo zvedne hlasy milionu živnostníků?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | V posledních dvou volbách šlo o vše jiné, jen ne o „statusovou“ volbu dle sociálního postavení a přirozených zájmů. Jen proto se mohlo stát, že pravice, a zejména její vlajková loď ODS dopadla tak špatně. Živnostníků a řemeslníků je přitom milion. Od současné vlády dostávají pořádně „za uši“. Třetí a čtvrtá vlna EET, vyhrožování, že nedostanou žádný důchod… Dost důvodů volit změnu.

Popravdě, ODS si to zasloužila. Během své vlády v letech 2010-2013 zradila své kmenové voliče, zvedla jim daně a sebrala slevy a bonusy na manželku a děti. Skupinku „rebelů“, kteří se pod tento sebevražedný balíček odmítali podepsat, premiér Nečas vyobcoval. Zlomil tak hodnotovou páteř strany a zradil ty, kteří občanské demokraty věrně volili přes všechny jejich skandály. Když se pak nechal sestřelit represivním aparátem, živnostníci, řemeslníci a drobní podnikatelé neměli žádný důvod ODS podpořit. Když je přestala hájit.

Ani v roce 2017 se pravici její hlavní síla zcela nevrátila. Od té doby však dochází k řadě dramatických změn. První a druhá fáze EET sice nepatří mezi hitparádu pravicových přání, nicméně její dopad byl limitovaný a minul jádro živnostenského stavu. Třetí a čtvrtá fáze dostihne kromě pár jedinců úplně všechny. 

Dostál: Volba ombudsmana – ještě větší komedie, než jste čekali

sinfin.digital