Opozice musí porazit vzájemnou nedůvěru, teprve pak může sesadit Babiše

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Rozmohl se tu takový nešvar. Opoziční strany se nedělí jen na konzervativnější a liberálnější, ale navíc na „staré“ a „mladé“. Pokud tuhle štěpící linii neodstraní, nikdy vládnout nebudou. Respektive ano, ale pod vedením ANO. To, ačkoli samo vzniklo jako protestní hnutí, nemá problém být u moci s dvěma tradičními, dokonce nejstaršími stranami. Pro Babiše je to výhodné.

Zato na druhé straně hřiště je vzájemná nedůvěra a ta nijak nepomáhá. Přitom demokratická opozice není slabá ani tak celkovým počtem hlasů, ale především tím, že ty se od sebe spíše odečítají, než sčítají. V posledních volbách získali ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dohromady nějakých milion a devět set čtyřicet tisíc hlasů, ANO dosáhlo na rovný milion a půl. To není špatná výchozí pozice. Jenomže z toho celkového součtu osm set tisíc voličů patří „novým“ Pirátům a STAN, zbytek „starým“ ODS, KDU-ČSL a TOP 09. A v tom je zásadní problém.

Když se KDU-ČSL pokusila integrovat se STAN, spojenectví zkrachovalo právě na štěpící linii mezi „tradicí“ a „modernitou“. Kupodivu tato nedůvěra funguje jednosměrně. Zatímco jak lidovečtí voliči, tak politici neměli s „mladými“ problém a šli do toho naplno, sympatizanti Starostů nechtěli do spolku se „starými“ a jejich regionální špičky se odmítly postavit do čela společných kandidátek. Babišova černá propaganda, že tradiční strany jsou zkorumpované, má dlouhé temné stíny…

Půr: Kalouskův odchod je jen další dílek do skládačky. Babiš by měl být sakra nervózní

sinfin.digital