Schmarcz: Poučení z chvilkového vývoje. A proč Minář není jako Havel

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | „Chvilkaři“ to v sobotu zvládli. Ne každý to čekal. Například já ne. Vrátili se do hry, když už se zdálo, že se jejich morál a momentum vyčerpaly. Po zrušení trestního stíhání premiéra to vypadalo, že budou jen těžko hledat důvod existence. Ale stalo se, ukázali energii a vytrvalost, vykolíkovali si hřiště a vyškolili opozici.

Energie, která vyzařuje z Mikuláše Mináře a spol. je evidentně větší než u všech opozičních lídrů dohromady. Navíc se poučili z chyb, kdy původní požadavky směřovali příliš úzce a příliš konkrétně. Sílu investovali do tématu trestního stíhání Andreje Babiše. Když bylo zastaveno, zdálo se, že jsou nahraní. Přesto teď dokázali na Letnou přilákat přinejmenším stejně lidí jako v létě.

Spolek Milion chvilek pro demokracii o víkendu podnikl pokus, aby demonstranti měli důvod přijít i příště. Čtyři červené linie, které vytyčil, jsou daleko sofistikovanější než půl roku staré požadavky. Do ulic se má vyjít, když vláda odvolá nejvyššího státního zástupce, když zaútočí na Českou televizi, když premiérův konflikt zájmů poškodí zájmy republiky nebo když prezident sáhne v Babišově případě k abolici.

Uhde vzpomíná na disent i listopad: Proč se Kundera nevrátil z Francie a v čem selhal Havel?

sinfin.digital