Schmarcz: Právní kutilství Vojtěcha pořád nepřešlo. Vládní zakazovací mánie je diagnóza

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Příkaz zněl jasně: demonstrace s víc než pěti sty lidmi nesmí projít! Tedy ve skutečnosti je pochybné, zda ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má na podobné zákazy právo. A zda k tomu jeho aktuálně probírané nařízení vůbec směřuje, protože by to bylo politicky nesmírně hloupé. Každopádně jde o další důkaz toho, že s nějakým právním státem a občanskými svobodami se vláda opravdu nepáře a žene svou zakazovací mánii ad absurdum.

 

Vládní mašina válcovala právo hned od prvních dní koronakrize. Narážela ovšem na nezávislou justici a prohrávala. Zrušení senátních voleb na Teplicku neprošlo přes Ústavní soud. Čtyři klíčová nařízení ministra zdravotnictví zase přes Městský soud v Praze, který je rozmetal zdrcujícím rozsudkem. A dalo by se pokračovat. Poučili se z toho premiér a jeho lidé? Ani náhodou. Do právnického bastlení se pouštějí dál s neutuchající vervou.

Ministr zdravotnictví Vojtěch zatrhnul všechna shromáždění nad 300 osob (od 8. června nad 500 osob). Ano, to šlo udělat za nouzového stavu, jenž vyjmenovává, které občanské svobody lze „po nezbytně nutnou dobu a v nezbytně nutném rozsahu“ v krizi omezit. Umožňují to ústavní zákony, rozhoduje vláda jako celek a vše se děje pod dohledem sněmovny – to je důležité.

Holec: Čižinský sobě! Odstranil ředitelku, rozvrátil školu a od chaosu dal ruce pryč

sinfin.digital