Schmarcz: Příběh kněze Piťhy odhaluje selhání liberálů

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Kněz Petr Piťha si dovolil dost. Přibližně před rokem ve svatovítské katedrále expresivně varoval před tím, kam by podle něj mohla vést genderová ideologie. Od progresivistů si kromě nehynoucí nenávisti vysloužil i trestní oznámení. Naopak Miloš Zeman ho za to chtěl vyznamenat. Bývalý ministr školství ovšem odmítl. Potvrdil tím vlastní mravní integritu, zato žalobníčci by se měli chytit za nos.

Nevíme, proč Petr Piťha metál od Miloše Zemana nepřevzal. Víme ale, jak Hrad jeho udělení odůvodňoval. Právě zmíněným kázáním o Istanbulské úmluvě, což, upřímně řečeno, je pro profesora Piťhu, z mého pohledu nejlepšího polistopadového ministra školství a význačného teologa, poněkud potupné. Jednak se tím pomíjí jeho celoživotní dílo, jednak se tím z Hradu tak nějak podprahově signalizuje, že „Piťha je náš“ a účastní se našeho politického boje.

Vládnoucí moc se snaží zatahovat církev do politiky dva tisíce let. V tomto případě se ale přepočítal jak Hrad, tak propagandisté genderové ideologie. Kázání patřilo věřícím a Piťhova obava ze zničení rodiny, manželství a výchovy dětí byla pouze zcela upřímným vyjádřením jeho názoru a snahou hájit styl života a hodnoty, v něž věří. Někomu se to může líbit, někomu nelíbit. Ale i my konzervativci máme stejnou svobodu slova a právo nebýt pro naše postoje stavěni do frontové linie těmi, s nimiž nemáme nic společného.

Gregor: Učit batolata gender? To je za hranou všeho, výchovu dětí ohrožuje ideologie

sinfin.digital