Schmarcz: Rozpad Britského impéria byla tragédie. Brexit je „jen“ chyba

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Britský premiér Boris Johnson se žene za tvrdým brexitem hlava nehlava. Z jeho pozice to má logiku, přinejmenším krátkodobě. Oproti tomu třeba české nadšení z vidiny „no deal“, kterého jsme tu občas svědky, nepovažuji za pochopitelné. Mezi poškozenými neřízeným odchodem Spojeného království bychom totiž stáli hned v první lajně.

Česko brexitem ztratí silného spojence v prosazování národních zájmů v Unii, určitou protiváhu k parnímu válci Německa a Francie. A pokud to dopadne tím nejčernějším scénářem, přijdeme i o velký exportní trh – významnější než čínský a ruský dohromady. Ale ani geopoliticky není odchod Spojeného království právě výhra.

Bez Británie budeme slabší a chudší

Odchod z EU je samozřejmě záležitostí samotných Britů, které názor nikoho z české kotliny nemusí zajímat. Zvláště, když hlavním – a vlastně jediným – argumentem, jímž brexitáři strašili v kampani k referendu, bylo, kolik lidí z východní Evropy ostrovanům bere práci a kolik peněz na nás Spojené království posílá do evropského rozpočtu.

Ale tím spíš mě fascinuje, kolik lidí má z brexitu jakousi masochistickou radost. Nejde jen o to, že nenávist k nám, Polákům a občanům dalších nových zemí byla významným motorem pro podporu možnosti „leave“. To lze nakonec přejít. Hodně Čechů také nemá rádo Němce, ale nepřekáží jim to v tom, aby profitovali na ekonomické spolupráci se západním sousedem.

Často poražený, přesto s aurou geniálního politika. Churchill se uměl poučit z chyb

sinfin.digital