Schmarcz: Svět v čase on-line paniky. Proč je dobré nejen u virů zachovat chladnou hlavu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Nový koronavirus, který se šíří z Číny, vyvolal během krátké doby globální obavy. Ano, může zabíjet a v Asii má desítky obětí, ale pamatujme, že panika ničemu nepomáhá. V Česku jde zatím o typickou situaci, kdy mediální obraz hrozby zdaleka přesahuje její skutečnou velikost a předbíhá realitu. Není to ostatně poprvé.

Když začala vysílat TV Nova, mnoho lidí se najednou začalo bát nárůstu kriminality, především vražd. Ve skutečnosti zločinnost zůstala zhruba na stejné úrovni, jen se jí najednou věnovala větší, barvitější a každodenní pozornost v hlavních večerních zprávách. Obyvatelé vesnic, kteří o vraždě někde v blízké obci slyšeli naposledy před desetiletími, měli najednou pocit, že zabijáci číhají za každým rohem.

Podobnou dalekosáhlou paniku způsobují třeba teroristické útoky islamistů v západní Evropě. Jakkoli jsou závažné a přestože je logické, že poutají daleko větší pozornost než jiné vraždy, hrůza, kterou to způsobuje v Česku, je o několik řádů větší, než odpovídá skutečné míře rizika. Opět tu jde z velké části o byznys, byť ne mediální, ale politický. Vyvolávání paniky se prostě někomu hodí do populistického krámu.

Eurokomisař chce nová pravidla pro minimální mzdu. Co by to znamenalo pro Čechy?

sinfin.digital