Schmarcz: Ten pocit, když si u voleb nemáte koho vybrat. Brexit jistí rudý Corbyn

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Chceš brexit, nebo bolševismus? To je jako ptát se: chceš do hlavy sekerou, nebo kladivem? Pravicově smýšlející proevropský Brit zažívá to, čemu se říká vynucená volba. Vybírá prostě z menšího zla. A řada odpůrců brexitu říká, že než Corbyna u moci, to raději pryč z EU, klidně i bez dohody. Tak velkou hrůzu budí někdejší účastník schůzek s StB u středostavovských voličů. 

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn se nikdy netajil sympatiemi k Sovětskému svazu a odporem k Margaret Thatcherové. Proto se s ním tenkrát scházel československý rozvědčík. Je kritizován za protižidovské postoje a Centrum Simona Wiesenthala ho vyhlásilo antisemitou roku. V kampani se nepostavil proti brexitu a říká se, že sám hlasoval pro odchod. Pro něj je totiž Evropská unie hnízdem imperialismu a kapitalismu a její rozpočtová pravidla a svobody vnitřního trhu by mu bránily zavést ve Velké Británii socialismus.

Program, s nímž Corbynovi soudruzi vyrazili do voleb, vypadá jako pokus o návrat sedmdesát let nazpět. Znárodňování strategických firem, drastické zvýšení daní, rozhazování, vyhlášení války rodinám… Celkově čistokrevný marxismus z časů po 2. světové válce. Pokud by to snad spořádaného Brita ze střední třídy málo vyděsilo, tak mu Corbyn ještě nádavkem vzkázal, že odsouzení teroristé by se dál měli předčasně propouštět z vězení. Řekl to v reakci na to, když jeden takový „převychovanec“ vraždil na London Bridge.

Zeman je dítě, které si rádo hraje. Abolice Babišovi by ho o tu hru připravila, říká Zlámalová

sinfin.digital