Schmarcz: Uznat Kosovo byla chyba. Rozmazávat to po letech je chyba ještě větší

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Uznat Kosovo byla chyba. Jde o útvar, který není schopen samostané existence, a zbytečně jsme tím ponížili Srby, kteří přišli o historicky citlivou část svého území. Navíc tak v Evropě vznikl muslimský stát, jehož elity nelze nazvat jinak, než mafiánsko-teroristickými. Aktuální prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že bychom měli Kosovo „oduznat“, je ale zbytečným, nesmyslným a škodlivým gestem.

Uznávat nový balkánský stát jsme v roce 2008 nemuseli. Z členských států Evropské unie to neučinily Slovensko, Španělsko, Řecko, Rumunsko a Kypr. Vesměs kvůli obavám z vlastních separatistů a problémům s menšinami. Kosovo vyhlásilo samostatnost jednostranně, což je samo o sobě nebezpečný precedent.

Jako argument pro uznání se všeobecně užívalo zaklínadlo, že Srbsko bylo viníkem války. To je sice pravda, nebylo však viníkem jediným, pouze největším a nejsilnějším. Ono kosovských Albánců bylo, upřímně řečeno, také víc než dost. A zatímco Srbové se svých válečníků zbavili, v Kosovu se chopili moci, a to včetně těch nejkrutějších masových vrahů. Bohužel, na rozdíl od (zejména) Srbů, ale také Chorvatů, viníci z Kosova vesměs unikli postihu, či odcházeli od tribunálu pro válečné zločiny s malými tresty.

Kultura je v barbarském stavu. Nad grafy jsem se zhrozil, může z nás být skanzen, říká Zaorálek

sinfin.digital