Seznam po Samsungu zkouší štěstí u Huawei. Kritika kvůli Číně je postavená na hlavu

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Čínský Huawei oznámil, že spolupracuje s českým Seznamem a do telefonů na tuzemském trhu přednostně nainstaluje aplikace místní internetové jedničky. Jako vyhledávač bude přednostně nastavený Seznam a tak podobně. Huawei se k podobným spolupracím uchyluje stále častěji, protože kvůli rozhodnutí americké vlády nemůže používat aplikace společnosti Google, která má na trhu dominantní postavení. Krok Seznamu vyvolal kritiku například ze strany některých médií kvůli možnému posílení čínského vliv v Česku. Podobná argumentace je ovšem zcela mimo hned z několika důvodů.

Huawei není v tomto ohledu první partner Seznamu. Firma spolupracovala už s korejským Samsungem, jehož některé typy telefonů jste si také mohli koupit s předinstalovanými aplikacemi Seznamu. Těžko říct nakolik byla taková spolupráce úspěšná, nyní však Seznam mění „koně“. Huawei je ve srovnání se Samsungem zajímavější, protože se Seznam může dostat do prémiových řad mobilních telefonů, u Korejců tomu tak nebylo. Odbyt telefonů čínské firmy je navíc kvůli zmíněnému tlaku USA ztížený a dá se tedy předpokládat, že Huawei dokáže Seznamu nabídnout lepší podmínky.

Pro Seznam není bez zajímavosti, že se může poměrně snadno dostat do systému, které jinak okupují dominantní Google či další americká společnost Apple. Česká internetová jednička navíc není zdaleka první, kdo se o něco podobného pokouší. Když Huawei začal rozšiřovat svoje „tržiště“ aplikací nazvané App Gallery, přidaly se k němu ihned mnohé velké světové firmy. Chybí například Facebook, ale na druhou stranu v App Gallery najdete například i bankovní aplikace, včetně několika českých. V podstatě to znamená, že finanční ústavy považují infrastrukturu Huawei za dostatečně bezpečnou.

sinfin.digital