Siegl: Izrael rozděluje Bibiho anekční plán

Erik Siegl

KOMENTÁŘ ERIKA SIEGLA | Jednostranná anexe území na Západním břehu Jordánu vyvolává kritiku nejen v regionu a Evropě, ale i v samotném Izraeli. Postoje části bývalých špiček izraelské armády a zpravodajských služeb přitom rozhodně nelze označit za naivní a „propalestinské“, jak je někdy opozice vůči tomuto kroku v Česku paušálně odbývána.

Benjamin Netanjahu se nepochybně zapíše do historie Izraele nejen jako jeho nejdéle sloužící premiér. Jistě by chtěl, aby jeho jméno bylo více spojováno s anexí izraelských osad v Judeji a Samaří, nikoliv s korupčními obviněními, za něž je nyní souzen. Po sedmdesátce ostatně nikdo netouží po tom vyměnit premiérské křeslo či psaní pamětí za vězeňskou celu.

Izraelská vláda pod jeho vedením má už brzy učinit kroky k anexi části území od roku 1967 okupovaného Západního břehu Jordánu, kterou její zastánci označují za historickou šanci či příležitost. Lze jim dát za pravdu, že pro tento krok proti liteře mírových dohod z Osla i mezinárodního práva bude stěží příznivější situace. Prohra Bibiho osobního přítele Donalda Trumpa v listopadových volbách se nyní zdá stále více možná. A Joe Biden se jednoznačně vyjadřuje proti jednostranné anexi.

Noc dlouhých nožů: Historické výročí a pojem, který je stále živý

sinfin.digital