Siegl: Svět podle Bidena? Návrat k „americkému snu“ mohou zhatit přehnaná očekávání

Erik Siegl

Pravděpodobný vyzyvatel Donalda Trumpa, demokrat Joe Biden, slibuje návrat k příběhu o americkém „leadershipu svobodného světa“ a „spojeneckých vazbách založených na principech“. Jeho osobní historie a zkušenosti dávají důvod věřit, že se o to skutečně bude snažit. Svět se ale za poslední roky podstatně změnil a postavení USA v něm ve všech ohledech zesláblo.

Krizí oslabenou Ameriku čekají těžké časy, které zaměstnají každého prezidenta domácí agendou ještě více než obvykle. Pokud však hledat nového prezidenta, který v zahraniční politice, v dobrém i špatném, ztělesňuje „tradici“ či „establishment“, je Biden díky svým zkušenostem a centristické pozici v demokratické straně tou pravou volbou. Jeho vizi ilustruje programový projev a odpovědi na dotazy nedávno položené deníkem New York Times všem uchazečům o demokratickou nominaci na prezidenta. Během osmiletého viceprezidentství po boku Baracka Obamy a po třiceti letech v Kongresu Biden také zanechal silnou stopu v zahraničních vztazích, včetně kontroverzního hlasování pro invazi do Iráku či dlouhodobé obhajoby rozšiřování NATO už od 90. let minulého století.

Biden tvrdě kritizuje Trumpovu „impulsivní a chaotickou twitterovou diplomacii“ a to, že politická partnerství a dohody staví či bourá na otázce peněz: „NATO je aliancí společných zájmů a hodnot, nikoliv Američany vymáhaným ochranným byznysem, který funguje, jen když zaplatíte,“ nepochybuje Biden. Reaguje tím na Trumpovy hrozby, že USA nemusí brát vážně článek 5 o kolektivní obraně, pokud se spojenci více nepodělí o náklady. Podle Bidena NATO další čtyři roky s Trumpem nepřežije.

Pečinka: Novotný, nebo Zahradil? Do ODS patří oba

sinfin.digital