„Skandál“ kolem Šámalových cest do zahraničí: Lidové noviny rozjíždí podivnou justiční hru

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Lidové noviny rozebírají cesty do zahraničí předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Stát za ně podle deníku zaplatil během čtyř let 207 tisíc korun. Patrně není náhodou, že se informace objevily v době, kdy se Šámal uchází o místo ústavního soudce. Články vyznívají absurdně a účelově, u takto vysoce postaveného ústavního činitele by mohlo jít i o řádově vyšší částku a nebylo by na tom nic divného. Přidávají se k tomu ale i další rozměry celé věci.

Lidové noviny, konkrétně Martin Shabu, včera o Šámalovi napsaly: „Za čtyři roky ve funkci navštívil jedenatřicet zahraničních destinací a procestoval 207 tisíc korun. Na patnácti služebních výjezdech ho přitom doprovázela jeho žena. Ubytování a doprava Milady Šámalové, která je rovněž soudkyní Nejvyššího soudu, vyšly téměř na stejnou sumu jako u jejího nadřízeného a chotě zároveň.“ Dnes pak list pokračuje dalším článkem, v němž celou „kauzu“ posouvá ještě dál: „Jak zjistily nyní LN na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím, Šámal byl v tomto ohledu unikát. Ostatní předsedové nejvyšších soudů i Ústavního soudu tuto možnost v minulosti nevyužili. Drželi se také zásady cestovat vesměs po Evropě.“

Pokud by se ale Lidové noviny zaměřily i na jiné funkcionáře českého soudnictví, došly by k tomu, že Šámalovy cesty se příliš neliší třeba od těch, které absolvuje místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk. I on míří do exotických destinací a v Evropě rozhodně nezůstává ani jeho předseda Pavel Rychetský, který cestuje méně, vzdálenější cesty totiž ponechává právě Fenykovi. Na výběru destinací není nic divného, v současné globalizované společnosti je totiž třeba hledat inspirace pro nastavení právního i justičního systému i mimo Evropu, o čemž už v minulosti Šámal dříve promlouval do médií.

Rány do zad v justici: Útoky na Šámala a Fialu kvůli jejich možnému postupu škodí všem

sinfin.digital