Slušní lidé jsou slušná hovada aneb Náckové a chuligáni na brněnském jevišti. Komentář K. Pavelky

Reflex.cz

Kryštof Pavelka

Parta polonácků a fotbalových chuligánů si patrně poprvé v životě zašla do divadla a hned z toho byla ostuda. Asi třicet lopat ze spolku Slušní lidé chvíli otravovalo diváky v sále brněnské Husy na provázku, protože měli bebí na dušičce z inscenace, která se na Provázku hrála v rámci divadelního festivalu. Důležitější než samotná akce brněnské národovecké lůzy je ovšem reakce některých politiků na ni.

Pugét pro hošany

Režisér inscenace Vaše násilí a naše násilí Frjlic, na jejímž brněnském uvedení k virválu došlo, by měl hošanům ze Slušných lidí každopádně poslat někam do činkárny, kde se přirozeně vyskytují, děkovný dopis a možná i pugét k tomu. Z jeho kusu udělali politikum a celospolečenské téma a za takové promo je každý tvůrce s ambicí o společenský přesah vždycky rád. Ještě před invazí vepřových hlav na jeviště navíc před divadlem křepčil devadesátkový přízrak, doktor Sládek, v sále se jiná skupina odpůrců modlila za duše hříšných umělců znevažujících Krista… Zkrátka kabaret se vším všudy. To takzvaně nevymyslíš.

Náckovská špína

Je však třeba si bez okolků říct, co jsou ti „Slušní lidé“ zač: jejich šéf Zdeněk Pernica předváděl svoji slušnost léta tím, že coby příslušník brněnských hooligans mlátil lidi v ulicích, on i mnozí jeho kamarádi demonstrovali lásku k vlasti sympatizováním s neonacismem, kérkami s motivy třetí říše a podobnou parádou. Na Provázku se v sobotu věru neroztahovali nějací obránci slušnosti, dobrých mravů a tradičních hodnot.

Skutečné slušné lidi, totiž ty, kteří si přišli udělat názor na možná i hraniční nebo záměrně „šokující“ inscenaci, tu obtěžovala naprostá lidská spodina, která se léta pohybovala v polosvětě pouličního násilí, nejtupějšího extremismu a čiré stupidity. Přesto to nezabránilo některým politikům a veřejně činným osobám, aby umaštěné performanci brněnských buranonáglů vyjádřili více či méně otevřenou podporu.

Uplakánci

Petr Hampl, člověk, který se označuje za sociologa, má blízko ke svaté dvojici Klaus otec i syn a pravidelně poskytuje obsáhlé rozhovory Parlamentním listům, vyjádřil „obdiv skupině Slušní lidé“ za to, že dokázali dát najevo „odpor proti kolaborantům z řad brněnských divadelníků“. Kéž by takoví Slušní lidé byli v každém městě, vyslovil nakonec své přání ten dobrý muž.

Jinak řečeno, signatář konzervativní výzvy „Důstojnost, Objektivita, Svoboda, Tradice“, muž, s jehož novou knížkou se Klaus junior fotí ve sněmovně jako prvňáček s novým slabikářem, touží po tom, aby v každém českém městě působila parta agresivních rváčů s fašounským a kriminálním pozadím. Gratululujeme, to jsou konzervativní hodnoty jak řemen.

Na okraj je ještě třeba připomenout, jak tyto kruhy dříve reagovaly na podstatně zdrženlivější protiakce druhé strany. Když Hamplovu kamarádovi a parťáku ve zbrani Martinu Konvičkovi někdo v dobách jeho největší mediální slávy dal na vrata obrázek konve, namalovaný pastelkami, čacký antiislamista náhle kvičel hrůzou a mluvil o „šokujícím zastrašování“.

sinfin.digital