Slyšeli jsme, že jen objíždíme regiony a slibujeme. Je to nesmysl. Komentář Andreje Babiše

Andrej Babiš

Slíbil jsem, že jako premiér připravím Národní investiční plán České republiky. Teď jsem si právě prostudoval jeho první verzi, na které od léta intenzivně pracovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Je to obrovský projekt. Zahrnuje víc než 17 000 investičních projektů za téměř 3 500 miliard.

Vím, že jste od některých politiků i jejich spřátelených novinářů slyšeli, že to je celé nesmysl a že jen slibujeme peníze, když jezdíme do krajů. Není to samozřejmě pravda. Naše vláda se prostě jen snaží ukončit investiční chaos. Zkušenost je takové, že se buď neinvestovalo vůbec, samozřejmě myslím poslední pravicové vlády, nebo se miliardy vyhazovaly za zbytečné nesmysly. Právě proto naše země tolik potřebuje Národní investiční plán, který má i většina vyspělých zemí. Zároveň takový investiční plán může sloužit jako protikrizové opatření. V době, kdy můžou nastat v globální ekonomice problémy, ale my budeme investovat bez ohledu na to, protože je to potřeba pro občany. No a kdyby náhodou docházelekonomice dech, tak prostě vezmete zásobník velkých investičních projektů a tím pomůžete ekonomice, soukromému sektoru a zároveň zásadně zlepšíme každodenní život občanů naší země.

Naprosto chápu, že celý projekt investičního plánu je pro naše tradiční politiky překvapení. Jasně, nikdy žádné investice neplánovali a často jen posílali peníze spřáteleným firmám a kamarádům. Tímhle způsobem rozkradli například ROP Severozápad nebo dálnice stavěla firma ministra za ODS Řebíčka.

Europoslanci chtějí pozastavit dotace Agrofertu. Babiš slibuje, že se podřídí pravidlům EU

sinfin.digital