Státní zastupitelství plete spiklenecké sítě z novinářů, kteří píší o Babišovi. Glosa Roberta Maleckého

Robert Malecký

Obě vrchní státní zastupitelství, pražské a olomoucké, vyrazila do boje proti únikům informací. Chvályhodné. Na výslechy jsou zváni investigativní novináři, kteří jsou dotazováni na případy související s politikou. Hlavně s Andrejem Babišem. Na hony z takového počínání čouhá selektivnost: popotahovaní reportéři jsou totiž ti, kteří o kauzách píší nejkritičtěji. Sami novináři upozorňují, že vedlejším efektem je snaha je zastrašit.

Útoků na novinářský stav přibývá. A těžko mezi nimi nevidět souvislost. Prezident Miloš Zeman proslul vulgárním urážením novinářů už dávno. Nesnáší je. Hlavně ty, kteří o něm píší kriticky a nepodlézají mu v rádoby nezávisle vedených rozhovorech.

Nepřítelem se vloni stala i Česká televize. Konkrétně ostrůvky nezávislé novinařiny, které představují třeba Reportéři ČT. Loni je napadl tehdy ještě ministr financí Andrej Babiš. Zkorumpovaná pakáž, onálepkoval je tehdy bez důkazů.

Přidal se Tomio Okamura a celá jeho konspiracemi ovlivněná kohorta. I pro ně jsou novináři nepřátelé, kteří na světlo vytahují jeden jejich průšvih za druhým.

A za zmínku stojí i boj, který proti České televizi vede majitel televize Barrandov Jaromír Soukup. I tady najdeme spojení s Okamurou a Zemanem: patří k oblíbencům televize, kopou stejný boj.

Válka televizí. Česká televize chystá žaloby na konkurenční TV Barrandov, zaměří se i na Okamuru

sinfin.digital