Suchánek: Nákladní celníci mají vymáhat více pohledávek?!

Michal Suchánek

KOMENTÁŘ MICHALA SUCHÁNKA | Vláda minulý týden podpořila návrh ministerstva spravedlnosti, aby neuhrazené justiční pohledávky nově vymáhaly celní úřady. Proti tomu se ohradila Exekutorská komora (EK), která zároveň poukázala na to, že předání kompetence celní správě bude znamenat nižší vymahatelnost pohledávek. Soudní exekutoři jsou podle ní ve vymáhání pohledávek efektivnější a mají větší znalost prostředí. Toto si dle mého názoru nemyslí jen EK, ale i odborná veřejnost, a je to všeobecně známým a logickým faktem. Obecná vymahatelnost pohledávek je podle EK u celní správy zhruba 13 až 15 procent, zatímco u soudních exekutorů 20 až 25 procent. 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) po jednání vlády uvedla, že se novela komoře „samozřejmě nelíbí“. „Protože tady dostává stát víceméně přednost. Bude to vymáhat celní správa, tak (exekutoři) přichází o byznys, to je celé,“ uvedla.

Avšak to zdaleka není celé, to je pouze A, které je vyřknuto bez B a C…, což lze s přimhouřením obou očí možná tolerovat u ministra spravedlnosti, zcela překvapující je však podpora u ekonomicky smýšlejících – ministryně financí Aleny Schillerové a premiéra Andreje Babiše. Navíc je i smutné, když ministerstvo spravedlnosti věnuje více péče a pozornosti celníkům než soudním exekutorům, kteří pro stát administrují na vlastní účet a odpovědnost miliony exekučních řízení. Jen od roku 2008 soudní exekutoři úspěšně ukončili více jak 5 milionů exekucí, zdůrazňuji bez vlivu prostředků ze státního rozpočtu.

Kerles: Začíná bitva o hlavní baštu sociální demokracie v Evropě. Socialistům jde o hodně

sinfin.digital