Tomanův výstřel z Aurory. Co chystají čeští agrobaroni v čele s Babišem? Komentář B. Pečinky

Bohumil Pečinka

„Já vůbec nejsem proti tomu, aby se něco dováželo. Vůbec proti tomu nejsem, ale ať se dovážejí věci, které se tady nevyrábějí,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ministr zemědělství Miroslav Toman na adresu potravin v obchodech. Jeho rodina společně s rodinou Babišovou a několika desítkami dalších dnes ovládá české zemědělství. Takže se musíme ptát: co ti lidé 70 let po komunistickém převratu zase připravují?

Vezměme to čistě politicky. Tomanův výrok je v rozporu s evropským i mezinárodním obchodním právem. Česko je vázáno zásadami jednotného evropského trhu. Kdyby měl platit Tomanův výrok, že dovážet se má jen to, co Češi nedovedou sami vyrobit, museli bychom nejdříve vystoupit z EU. I kdyby k tomu došlo a Česko začalo uzavírat svůj trh, jistě by čelilo recipročním opatřením dalších států, což je pro exportní ekonomiku smrtící.

Ani tak by přitom nešlo zakázat prodej obchodovatelného zboží, protože jsme členy Světové obchodní organizace. I z ní lze samozřejmě vystoupit. Třeba KLDR v ní není a pravidla světového obchodu neuznává. To ale zřejmě nechce ani ministr Toman. Tak o co mu jde?

„Byznysmeni nejsou dobrými politiky,“ říká vnuk Tomáše Bati. Co si myslí o Babišovi?

sinfin.digital