Tomášek: Evropská pravidla nemusejí být ta nejlepší. To platilo a platí

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v osmém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU, a také z Bankovní asociace: „Vytvořila se první vlna kandidátů na členství v EU, tzv. „lucemburská skupina“, složená ze šesti jmenovaných zemí včetně České republiky. Budiž podtrženo, že mezi nimi chybělo Slovensko. Jeho absence v první vlně předpokládaných kandidátů na členství v EU nebyla dobrou zprávou ani pro Slováky, ale ani pro Čechy.“

Je paradoxem, že historicky nové postavení naší země jako kandidáta na členství v EU až do poloviny roku 1997 nijak neakcelerovalo proces sbližování českého práva s právem EU. Proč tomu tak bylo, je těžké posoudit. Nejpravděpodobnějším vysvětlením může být, že v letech 1996 – 1997 byla Evropská unie primárně orientována na jiné úkoly, zejména na připravované zavedení jednotné měny euro. Na straně České republiky byly hlavními příčinami zpomalení procesu sbližování práva narůstající ekonomické problémy, které vedly koncem roku 1997 až k vládní krizi a k pádu vlády Václava Klause.

V průběhu roku 1997 se tak v jednáních orgánů EU projevovaly značné nejasnosti, jakým způsobem bude EU vyhodnocovat připravenost jednotlivých kandidátských zemí na členství v EU. Odpověď měl dát dokument s názvem Agenda 2000, který byl schválen na zasedání Evropské rady v Lucemburku v prosinci 1997.

Tomášek: Privatizace bank mohla být zpolitizovaná a zaváněla bankovním socialismem

sinfin.digital