Topolánek: Na dobu před virem budeme vzpomínat jako na „staré dobré časy“

KOMENTÁŘ EXPREMIÉRA MIRKA TOPOLÁNKA | Co se stane po válce s virem? To přece víme. Po válce v šest hodin u Kalicha na Bojišti. V mém případě U Veverky. Tanková Plzeň, tlačenka s cibulí, matjesy a utopenci. Zase doma...

Ale co se stane u nás po válce politicky? Zjevně nebude čas ptát se, kdo je kdo... Budou se hledat viníci, trestat nevinní a odměňovat nezúčastnění. Pandemie změní svět, natož českou kotlinu a českou politiku. Historici po čase nebudou definovat rok 2020 jako zahájení klimatické revoluce po představení New Green Dealu šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, ale spíše jako politickou, ekonomickou a společenskou stoletou povodeň, nastartovanou pandemií Covidu-19. Za talebovskou černou labuť.

V průběhu několika týdnů se prakticky každá významná instituce radikálně změnila a není jasné, kdy a jestli se vrátí k normálu. Státy v zásadě přešly na „válečnou“ ekonomiku, omezily základní svobody lidí, volný pohyb a vystavily lidi nebývalým restrikcím. Ještě nikdy, po žádné válce ani krizi se ale míra přerozdělování a regulací nevrátila do předválečného, respektive předkrizového stavu.

Musil: Nezávislost ČNB na vlásku, historické příklady varují

sinfin.digital