Tragický požár, při kterém umíraly děti: Kemerovo se může kdykoliv opakovat. Komentář Vladimira Melichova

Vladimir Melichov

tapolitika.cz

Přinášíme překlad textu ruského publicisty Vladimira Melichova, který zveřejnil na svém FB profilu po tragické události v Kemerově.

Měli bychom konečně pochopit, že strašlivé a tragické události, vznikající u nás nezávisle jedna na druhé, jsou ve skutečnosti články jednoho řetězu, jehož hlavním pojítkem je absolutní pohrdání lidským životem v naší zemi. Otrávené děti ve Volokolamsku, mrtví v obchodním centru v Kemerovu a všechny podobné tragédie jsou událostmi stejné povahy.

Zaprvé

Tyto situace jsou typické pro všechny regiony Ruska, nejen pro skládky odpadů nebo pro identická obchodní centra. Žijeme ve stále toxičtějším a nebezpečnějším prostředí. Proč je tomu tak, je velmi dobře patrné z reakcí lidí na skandál týkající se volokolamské skládky Podobné skládky existují a otravují svým obsahem tisíce sídlišť, ale neméně, ba mnohem více, jsme tráveni emisemi škodlivin produkovanými naším průmyslem, špatnou kvalitou vody a potravin, mizernou kvalitou našeho zdravotnictví atd.

Masové protesty ve Volokolamsku jsou naprosto srozumitelné – trpěly děti a jejich rodiče se za ně postavili. Ale z různých dalších důvodů trpí mnohem více dalších dětí a často s mnohem tragičtějšími následky, tragédie v Kemerovu budiž toho důkazem.

Bohužel umíme protestovat jen proti tomu, co se dotklo konkrétně nás, a absolutně nejsme schopni ani ochotni vidět příčiny těchto tragédií – ve státní struktuře a vládní moci, která takový režim vytvořila.

Vocaď pocaď Petra Holce: Akčnější a bojovnější hymna? Jeden velký průšvih, podle očekávání

sinfin.digital