Trávníček: Macronovy sny o ovládnutí europarlamentu se mohou kvůli odložení brexitu rozplynout

Matěj Trávníček

KOMENTÁŘ MATĚJE TRÁVNÍČKA | Evropské špičky ve čtvrtek pravděpodobně kývnou na britský požadavek na odložení brexit. Není však jasné, zda půjde o odklad krátkodobý nebo dlouhodobý. Ve druhém případě by Britové patrně ještě v květnu volili do Evropského parlamentu. A v něm by pořádně zamíchali kartami, což by se nehodilo francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho snům o ovládnutí europarlamentu. Pokud budou Britové volit, může na své plány rovnou zapomenout. Britské zapojení se do voleb by pak naopak znamenalo naději pro socialisty i euroskeptiky.

Motorem Evropského parlamentu, stejně jako snah o další a další prohlubování evropské integrace, je dlouhodobě velká koalice lidovců z frakce Evropské lidové strany (EPP) a socialistů z frakce S&D. Ti drží v Evropském parlamentu většinu křesel už od zavedení přímých voleb v roce 1979. Členské strany obou frakcí ve svých domovských zemích ale upadají, což tuto většinu do budoucna ohrožuje.

Lidovci a socialisté na ústupu

Doby, kdy nejsilnějšími stranami ve většině Evropy byly sociální a křesťanští demokraté, jsou minulostí. Politické mapy se i v nejlidnatějších členských státech unie změnily.

Třeba ve Francii odsunul socialisty na vedlejší kolej francouzský prezident Emmanuel Macron se svými liberály a hlavním soupeřem mu nejsou gaullisté z EPP, ale Národní hnutí Marine Le Penové.

Trávníček: Macronova evropská perestrojka. Kritický pohled na vizi francouzského prezidenta

sinfin.digital