Trávníček: Předvolební nesmysly z Evropského parlamentu

Matěj Trávníček

KOMENTÁŘ MATĚJE TRÁVNÍČKA | Evropský parlament začal před nadcházejícími květnovými volbami zveřejňovat takzvané projekce volebních výsledků – tedy odhady, jak hlasování zamíchá s jeho složením. Na první pohled bohulibá aktivita, řeknete si možná. Navíc pod hlavičkou instituce samotné a tedy důvěryhodná. Je to bohužel jen zdání. Projekce jsou tvořené nesmyslným způsobem a v důsledku se tak příliš neliší od dezinformace zveřejněné na libovolném okrajovém webu.

Projekce možného budoucího složení pro Evropský parlament dělá společnost Kantar Public spolu s partnery v jednotlivých státech. Nejedná se přitom o komplexní sociologické šetření s jednotnou metodikou napříč celou EU. Kantar sesbírá veřejně dostupné průzkumy veřejného mínění zpracované jinými agenturami a z nich vytváří projekce. Podle těch aktuálních by ANO v europarlamentu momentálně získalo osm mandátů, Piráti čtyři, ODS tři, ČSSD a KSČM dva a SPD s KDU-ČSL po jednom mandátu.

Pojďme tedy rovnou k jádru problém: Data jsou metodologicky špatně zpracovaná a média s nimi bohužel často chybně zacházejí. 

Před vysvětlením těchto výhrad si dovoluji zdůraznit, že v textu mluvím pouze o datech publikovaných za Českou republiku. Údaje o jiných zemích možná vykazují větší kvalitu zpracování.

Proč je postup metodologicky špatně?

O problém jde předně proto, že se vstupní data netýkají voleb do Evropského parlamentu. Poslední projekce vycházela v případě ČR ze šetření agentur STEM a CVVM, obě se ale ptaly na volby do naší Poslanecké sněmovny.

Na propagandu EU jsem alergický, říká jeden z nejvlivnějších Čechů v Bruselu

sinfin.digital