Trump už má za sebou schůzky s většinou vůdců zemí EU a NATO, Zeman zůstává mimo. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

Donald Trump se tento týden sešel ve Washingtonu s prezidenty Estonska, Litvy a Lotyšska a tím se ještě jasněji ukazuje, že Miloš Zeman bude zcela jistě jednou z posledních hlav států Evropské unie a NATO, s kterou se americký prezident sejde. Pokud vůbec někdy k individuální schůzce dojde. Přitom prezident České republiky byl naposledy v Bílém domě přijat v roce 2005. Svědčí to o určitém napětí ve vztazích s nejsilnějším spojencem, i když verbální projevy politiků prezentují vše jinak.

Summit USA- Pobaltí, který se v minulých dnech ve Washingtonu věnoval především bezpečnostním otázkám kvůli agresivní politice Ruska, naznačil, jak kterého evropského politika berou v Americe vážně. Prezidentky Estonska (Kersti Kaljulaidová), Litvy (Dalia Grybauskaitėová) a prezidenta Lotyšska (Raimonds Vējonis), přestože se jedná o malé země, vážně berou. Stejně jako většinu ostatních evropských lídrů.

Britská premiérka Theresa Mayová byla loni vůbec prvním zahraničním hostem, kterého Trump přijal v Bílém domě. Už týden po svém nástupu do funkce. Mělo to dokumentovat tradiční a zvláštní spojenectví těchto dvou zemí.

Na tahu je Zeman: Budu respektovat, když pověří jiného člena ANO, tvrdí Babiš

sinfin.digital