Trump zvýšil sázky ve hře s atomovým Kimem. Je připravený na válku? Komentář Marka Hudemy

Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump zrušil schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, která se měla konat 12. června v Singapuru a kde měla být ohlášena denuklearizace Korejského poloostrova. Důvodem jsou podle Trumpa nepřátelské projevy Severní Koreje vůči USA a Kimova současně podává přátelskou ruku a hrozí jadernou katastrofou.

Z dopisu, ve kterém Trump Kimovi oznamuje zrušení schůzky, není jasné, co bude následovat. Severní Korea se určitě jen tak bez jednání a bez nátlaku svých jaderných zbraní nevzdá. Kim má přitom i rakety, které by dokázaly atomové hlavice pravděpodobně dopravit na území USA a tak zabít či zranit minimálně statisíce lidí, takže Trump musí nějak severokorejský problém řešit.

První možností je, že Trump prostě jen zvyšuje sázky a jen tlačí na Kima, aby se skutečně vzdal co největší části svého jaderného programu a udělal co největší ústupky. Americký prezident schůzku zruší jen na chvíli a ta se nakonec bude konat. Ať už 12. června, nebo později. Napovídají tomu některé formulace v Trumpově dopisu jako „velmi jsem se na setkání s Vámi těšil“, či „smysl má pouze dialog“ a „těším se na setkání s Vámi jednoho dne.“ Kim navíc může Trumpovi „vzkázat“, pokud svůj postoj změní, a summit se pak bude konat.  Většinou dobře informovaný americký deník The Wall Street Journal dokonce napsal, že podle nejmenovaného činitele z Bílého domu jde jen o chytrou Trumpovu taktiku v rámci vyjednávání před summitem. Plánované setkání může být kdykoliv znovu obnoveno, tvrdí The Wall Street Journal.

Trumpova otočka: Americký prezident zrušil summit s KLDR. Na možné Kimovy akce prý armáda zareaguje

sinfin.digital