Trumpův efekt v Nizozemsku. Populista Wilders opět zaútočil na Marokánce. Komentář Igora Záruby

Igor Záruba

Svět slovně přitvrzuje. Z Ameriky se o tom přesvědčujeme prakticky denně, čeští politici (dokonce ti dosud slušní) nechtějí zůstat pozadu. A nizozemský populista Geert Wilders, který si brousí zuby na výhru v nadcházejících všeobecných volbách, si rovněž nebere servítky. Aby také bral, když tak nedělal v zásadě nikdy – a tím spíše, když se preference nešplhají vzhůru zcela tak, jak by si přál.

Jeho čerstvý výrok pochází ze Spijkenisse, kde při volebním mítinku označil Marokánce za spodinu. Neplatí to pro všechny, upřesnil, nicméně pro mnohé ano. „Na našich ulicích se nachází dostatek marokánského odpadu, který nedělá Nizozemsko bezpečným,” uvedl anglicky.

Výrok byl na světě, jako první si ho všimla agentura Reuters. Bdělým pozorovatelům neuniklo, že se mediální publicity dostalo Wildersovi rychleji v New Yorku než doma v Haagu. O kom se logicky vzápětí na obou adresách nejvíce hovořilo, je nabíledni. Navzdory faktu, že se jeho soupeři snaží ze všech sil zabránit, aby měla Evropa prvního pravicově-populistického premiéra. Geert se prostě zas jednou trefil do černého.

GALERIE: Nejen Trumpův výnos. Před 75 lety nahnal Roosevelt japonské Američany do internačních táborů

sinfin.digital