Tým Michala Horáčka: Noblesa za prosázený prachy. Komentář Jiřího X. Doležala

Jiří X.

Michal Horáček, který se rozhodl zahájit svou politickou kariéru kandidaturou na prezidenta, představil svůj podpůrný tým. Je to jedna velká noblesa, jeden jiskřivý intoš vedle druhého a všichni jsou velice ušlechtilí. Bohužel — za prosázený prachy.

Kandidát na prezidenta Michal Horáček představil tým, jenž mu bude pomáhat při jeho kandidatuře na úřad prezidenta republiky. Je v něm například socioložka, herečka a bývalá velvyslankyně ve Vídni Magda Vášáryová či lékař Pavel Pafko. Oba lidé, kteří jsou veřejnosti dobře známi, mají vysoký mravní kredit u celého národa a teď budou pomáhat kandidátu-intelektuálovi, jenž se pokouší vytvořit protiváhu buranu Zemanovi a dostat naši politiku na vysokou morální úroveň.

V týmu jsou všechno jména vyhlášených intelektuálů, humanistů a pravdoláskařů. Prostě — intelektuální elita národa, lidé, od nichž by se mohli mnozí učit a kteří představují svědomí země. Jak už to ale u takto velkých a ušlechtilých projektů bývá, má takovou malou trhlinku. Trhlinku až trochu pumprdentlich: Celá ta noblesa Horáčkovy kandidatury totiž bude placená z peněz, které sice byly získány zcela legálně a zdaněny. Ale jež pan Horáček vydělal na sázení, na prodeji velké sázkové kanceláře, kterou vybudoval a jež je díky tomu, že prodává nepatrnou naději na výhru velkých peněz, vysoce ekonomicky efektivní. Takže celá ta paráda — paní Vášáryová, filozof Petříček nebo pan doktor Pafko a další osobnosti — se účastní podniku placeného z peněz za neřest.

Připomínám — hráčství (jež často začíná právě kursovními částkami) je sociálněpatologický jev a i „občasné umírněné sázení“ je něco jako občasné umírněné návštěvy bordelu. Provozovatel sázek — sázkař — je totiž ve stejné kategorii lidí jako pornoproducent nebo majitel bordelu. Ano, je to rentabilní byznys a dá se na něm vydělat. Ale ty prachy — alespoň podle mého maloměšťáckého rozumu — trochu smrdí.

sinfin.digital