Uber sám přiznává, že porušuje zákon. Česku se vysmívá. Komentář Adriany Krnáčové

Adriana Krnáčová

Evropský soudní dvůr nedávno vydal rozsudek, ve kterém jasně říká, že Uber není služba informační společnosti, ale služba přepravy. To znamená, že soud potvrdil, že město postupuje správně, když při kontrolách nahlíží na jeho řidiče jako na jakékoliv jiné taxikáře.

Mám pocit, že veřejnost chápe tuto problematiku špatně, není to totiž tak černobílé, jak se to na první pohled zdá. Veřejnost si myslí, že úřady dělají kroky, aby byl Uber prostě zakázán, ale to není pravda. Úřady a velká část politiků chtějí, aby služba fungovala dál, ale v souladu se zákony.

Uber působí ve většině zemí střední a východní Evropy, ovšem ve všech zemích s výjimkou čtyř států jsou řidiči společnosti Uber profesionálové, kteří musí mít platnou licenci a celkově fungovat s platnou legislativou. Těmi čtyřmi zeměmi, kde si Uber stále dělá z úřadů srandu, je Polsko, Slovensko, Rumunsko a ano, je to i Česká republika. Pokud by Uber fungoval za stejných podmínek jako ve zbylých evropských zemích, problém by neexistoval.

sinfin.digital