Úder starosty Čižinského a spol. Odvolali úspěšnou ředitelku pražské školy, chtějí progresivní vedení

Oliver Adámek

REFLEX.CZ | Praha 7 prožívá kauzu odvolání ředitelky úspěšné školy. Rada starosty Jana Čižinského vypsala konkurz na nového ředitele ZŠ Fr. Plamínkové, přestože školu nedávno pozitivně hodnotila školní inspekce a odvolání ředitelky nedoporučila školská rada. Učitelé i rodiče ostře protestují, školu známou pro nošení uniforem a vysokou úroveň jazyků má podle městské části nový ředitel vést progresivně. V Holešovicích tak možná sledujeme zmenšenou verzi souboje o podobu českého vzdělávání.

Dosavadní ředitelka ZŠ Fr. Plamínkové Jarmila Macečková je ve funkci od roku 2014. Školský zákon dává školám možnost vyhlašovat konkurzy na nové ředitele vždy po 6 letech, v praxi to ale není pravidlem. V tomto případě navíc vyhlášení konkurzu hlasováním 5 ku 4 nedoporučila školská rada, ředitelka obhájila koncepci rozvoje školy a za roky ve funkci na ni nepřišla žádná stížnost, přesto ji radní v čele s Janem Čižinským odstavili.

Jediným důvodem má být, že hlasování nebylo jednoznačné: „Poměr hlasů v tajném hlasování byl v tomto případě na rozdíl od ostatních škol těsný, proto se Rada MČ přiklonila k vyhlášení konkurzu jako možnosti pro obhájení pozice paní ředitelky a možnosti, že se přihlásí i jiní kandidáti,“ odpověděl na náš dotaz, proč byla ředitelka odvolána, mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Žádný jiný důvod neuvádí ani důvodová zpráva na stránkách městské části, jako jediný argument tak zůstává hlasování, které ovšem vyšlo ve prospěch ředitelky.

Holec: Noční masakr na Praze 1 ukončil experiment s Čižinským a Piráty

sinfin.digital