Úkol Bruselu v době covidové? Uhlídat, aby se záchrana „rodinného stříbra“ nevymkla z rukou

Aleš Musil

POZNÁMKA ALEŠE MUSILA | Názory na roli Evropské unie a jejích institucí během pandemie se štepí na dvě skupiny. Ta první poukazuje na totální selhání a ta druhá argumentuje, že nelze dělat víc, protože na to unijní instituce nemají dostatek pravomocí. Jsou ovšem oblasti, kde především Evropská komise sehrává nezastupitelnou roli. Jednou z nich je ochrana volné hospodářské soutěže. V čase, kdy nás pandemická krize dovedla až k rozdělování miliard ve formě veřejné podpory, je tohle poslání o to důležitější.

Podle zakládajících smluv je podpora poskytovaná státem v jakékoli podobě (hotovost, statní garance, selektivní daňové úlevy a mnoho jiných forem) neslučitelná s vnitřním trhem, pokud není Komisí rozhodnuto jinak. Jedná se vlastně o výlučnou kontrolu správnosti rozhodnutí členských států, zda poskytnutím veřejné dotace neporušují hospodářskou soutěž a protiprávně nezvýhodňují vybrané firmy proti jiným, které nemají tak zdatné lobby a na veřejnou podporu nedosáhnou.

Od propuknutí krize vydala Komise na 150 takových rozhodnutí, což je víc než všechna krizová rozhodnutí vydaná během celé finanční krize před 10 lety. Důvodem je, že současná pandemie nezasáhla pouze bankovní sektor, ale rozprostřela se mezi více hospodářských odvětví.

Barták: Dovolená ve stínu koronaviru. Budou členské státy hrát podle not Evropské komise?

sinfin.digital