Upřednostní Zeman potupu ČSSD? Komentář Vratislava Dostála

Nejpozději od prezidentské volby v roce 2003 lze prakticky každý politický krok Miloše Zeman interpretovat tak, že se mstí sociálním demokratům za tehdejší propadák. Příkladů bychom mohli uvést bezpočet. V tuto chvíli je ale podstatnější, zda Zeman bude v tomto ohledu i v nejbližších dnech konzistentní, anebo zda překročí svůj stín a upřednostní při řešení politické krize nějakým způsobem vyvážené řešení, které nenaštve voliče stále ještě nejsilnější levicové strany v zemi, jejichž hlasy potřebuje ke svému znovuzvolení na Hrad začátkem příštího roku. Zároveň platí, že se už rozhoduje pouze o dvou základních variantách nového uspořádání. První je nějaká obdoba úřednické vlády, druhá počítá s pokračováním – byť v obměněném personálním složení – vlády složené na stávajícím půdorysu.

Hnutí ANO, lidovci i ČSSD odmítají předčasné volby. Babišova formace nechce opustit vládu, k odchodu naopak vyzývá Sobotku. ČSSD na oplátku tvrdí, že nadále nebude v jednom kabinetu s předsedou hnutí ANO, zároveň odmítá vznik úřednické vlády. Jediné, co nevíme, je, jak se zachová a co preferuje prezident Miloš Zeman. Prý svůj postup včas oznámí. Odpoledne vše probere s předsedou ANO Andrejem Babišem a prvním místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem, kterého sociální demokraté s vědomím Sobotky na Hrad vyslali. Návštěva předsedy lidovců Pavla Bělobrádka u Zemana je naplánována na zítřek.

Škrtnout si v tuto chvíli můžeme předčasné volby, zrovna tak nic nenasvědčuje tomu, že by dokázali Sobotkův překvapivý tah uchopit s podobnou kreativitou také předsedové TOP 09 a ODS. Ve sněmovně tudíž žádná alternativní většina k té stávající nevznikne. A to přesto, že jde o většinu, která ve sněmovně prohlasovala usnesení, dle kterého měl Andrej Babiš do konce dubna věrohodně vysvětlit nákupy jednokorunových dluhopisů. Tak nějak se na to zapomíná, ale třeba lidovci v tomto ohledu zcela vypadli z role, přitom právě oni finální verzi dokumentu ve sněmovně prosadili.

Babišovy sny? Pro Česko je šéf hnutí ANO nebezpečný, říká předseda ODS Fiala. Vládu s ním ale nevylučuje

sinfin.digital