V minulosti jsme pomáhali hlavně bankám, teď přišel čas pomáhat lidem, říká severočeský lídr ČSSD

Martin Klika

Když na konci 90. let minulého století udeřila v Česku krize, která zasáhla banky, přispěchal jim stát na pomoc. Když udeřila krize v roce 2008 běžely bankám na pomoc státy celého světa. Měli bychom si uvědomit, že to nejsou peníze, které prší z nebe. Stát živí zaměstnanci, živnostníci a firmy. Ti všichni dnes potřebují pomoc. Krize, která přichází, bude bezpochyby největší od roku 1989 a podle toho se vláda musí chovat. Injekce do ekonomiky musí být nejenom bezprecedentní, ale také rychlá.

Z vyjádření premiéra Andreje Babiše je zjevné, že si rozsah škod, které koronavirus už napáchal, úplně neuvědomuje. Hovořit o schodku rozpočtu ve výši 200 miliard korun je zcela odtržené od reality. Bude to a musí to být mnohonásobně víc. Jinak hrozí, že budeme opakovat chybu vlády ODS, a především ministra financí Miroslava Kalouska, který při poslední velké hospodářské krizi zavedl tak tvrdé úspory, že celou zemi poslal do další recese.

Jelikož stojím ve vedení Ústeckého kraje, jsem si jistý, že to bude právě náš kraj, který bude také silně postižen. Premiér Babiš a hnutí ANO slibovali, že to bude sever Čech, kam půjde hromada peněz na modernizaci, likvidaci ekologických škod a podobně. Nestalo se nic. Může si být ovšem jistý, že tentokrát si pohlídáme, aby pomoc byla adekvátní. Ústečáci, Litvínováci, Mostečáci, Tepličáci, Chomutováci a mnozí další si už nenechají líbit, aby je vláda nechala znovu na holičkách. Tentokrát budeme hlasitě říkat, co si myslíme.

Černá smrt odrovnala půlku Evropy. Strach z moru se přebíjel sexem a útoky na Židy i cizince

sinfin.digital